Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ
ΘΗΜΩΝΙΑΣ

Η ιδέα της Θημωνιάς γεννήθηκε από ένα επαγγελματικό ‘φλερτ’ που είχα στα μέσα της δεκαετίας του 90’ με ‘καλοσχεδιασμένα μαγαζιά’ που βρίσκονταν σε όμορφες γειτονιές του Βελγίου, της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και της Ιταλίας. Όμορφες ιδέες βαλμένες στο χώρο, πλημυρισμένες με ρομαντισμό, αγάπη και μεράκι αλλά και με υπέρμετρο επαγγελματισμό. Περνώντας λοιπόν από αυτές τις μακρινές γειτονιές, έψαχνα πάντοτε για αρώματα και γεύσεις αυθεντικές, αλλιώτικες και αγαπημένες και μάζεψα τις συνταγές τις γνήσιες, τις αληθινές, τις μοναδικές. Με αυτό το ταξίδι δέθηκα, ταυτίστηκα, και δημιούργησα το παραδοσιακό Αρτοζαχαροπλαστείο Θημωνιά το Μάιο του 1999 στο Φρέναρος. Το όνομα Θημωνιά ήτανε έμπνευση του πατέρα μου Κυριάκου Τσιήσσιου. Ταυτίζεται με την ‘δροσερή’ εποχή των παππούδων μας που κατά την περίοδο του θερισμού, τα δεμάτια τα έκαναν στίβη/σωρό. Αυτές οι στίβες ήταν οι λεγόμενες Θημωνιές.

Κάπως έτσι λοιπόν το ονειρεύτηκα, και για το χωριό μου το σχεδίασα με απλότητα, σεβασμό και αγάπη, επηρεασμένο και από το ντόπιο στοιχείο. Πρωταρχικός σκοπός μας ήτανε να έρθουμε πιο κοντά με τον κόσμο, να τον αφουγκραστούμε και να καλύψουμε όσα κενά υπήρχαν στο παραδοσιακό και ευρωπαϊκό ψωμί, στο ποιοτικό σνακ αλλά και στο παραδοσιακό και σύγχρονο γλυκό. Ήταν τότε ακόμη που ο κόσμος του χωριού έπαιρνε το ψωμί του από το μπακάλικο της γειτονιάς, και το στοίχημα ήτανε να αλλάξουμε αυτή την χρόνια συνήθεια. Προσπαθήσαμε να του δώσουμε γενικά ποιοτικό αλλά και διαφορετικό προϊόν και αυτό άρεσε και σιγά σιγά δοκιμαστήκαμε. Η αλήθεια είναι όταν δίνεις και παίρνεις, αυτό βοηθάει στην ανάπτυξη σχέσεων, δημιουργείται ένα σύστημα, συνδέεσαι πιο πολύ με αυτό και σε σπρώχνει να συνεχίσεις τη δημιουργία και να αγαπήσεις πιο πολύ αυτό που κάνεις.

Καθώς ο καιρός περνούσε γρήγορα φτάσαμε στο Νοέμβριο του 2010, όπου και δημιουργήσαμε τη δεύτερη Θημωνιά στη Δερύνεια.  Ένα πιο ολοκληρωμένο κατάστημα, προσφέροντας στους πελάτες μας και φαγητό. Μπήκαμε στη δεκαετία που όλα έτρεξαν ακόμη πιο γρήγορα και έπρεπε να είσαι σε εγρήγορση, να παρακολουθείς την νέα τάση της αγοράς και να σεβαστείς πολύ και τον ανταγωνισμό που έτρεχε και αυτός δίπλα σου. Η δημιουργία καινούριων ιδεών και προϊόντων ήταν κάτι το συναρπαστικό και αυτό ομόρφαινε ακόμη πιο πολύ την αγορά. Ο Κόσμος συνέχισε να ταξιδεύει ακόμη πιο πολύ και ζητούσε νέες ιδέες και προϊόντα και σύγκρινε το δικό σου προϊόν με αυτό που δοκίμασε ίσως στο Παρίσι. Αυτό όμως είναι πολύ ωραίο και είναι αυτό που έφερε και τη βελτίωση.

Σαν ανήσυχο μυαλό πάντοτε ζητούσα κάτι το διαφορετικό, αυτό που λέγεται ίσως και ‘όνειρο ζωής’, έτσι ονειρεύτηκα λίγο πιο τρελά αυτή τη φορά και ετοίμασα ένα εντελώς καινούριο ‘concept’. Τότε ακριβώς που ο οικονομικός κόσμος στην Κύπρο αναποδογυρίστηκε, περί τα μέσα Απριλίου του 2013.  Ένα πιο μεγάλο ‘παιδί’ γεννήθηκε στο Πέρα Χωριό Νήσου και ήρθε να καλύψει το κενό και να δώσει στους πελάτες της την ευκαιρία να απολαμβάνουν όλα τα προϊόντα αρτοζαχαροπλαστικής και φαγητού σε ένα ευρύχωρο και όμορφο χώρο καφεστιατορίου.

Διαλέξαμε και εισάγαμε ένα από τους ωραιότερους καφέδες της Ιταλίας και τον παντρέψαμε με τα δικά μας προϊόντα. Η μοναδικότητα αυτού του χώρου αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και το όνομα Θημωνιά μεγάλωσε ακόμη πιο πολύ. Έμαθαν οι πελάτες μας πως στη Θημωνιά βρίσκεις πάντοτε ποιοτικά προϊόντα και η συνεχής αναβάθμιση και η παρουσία νέων προϊόντων στο χώρο είναι μέρος της καθημερινότητας μας.

Θυμάμαι πολύ έντονα πως ήτανε τότε πολύ δύσκολες οι μέρες και οι μήνες για όλο τον κόσμο και όλες τις επιχειρήσεις στην Κύπρο. Έπρεπε με συλλογισμό, σοβαρότητα και μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτό το οικονομικό κτύπημα που έπληξε το νησί μας. Η κρίση πολλές φορές προσφέρεται για διάκριση αλλά αυτό βέβαια δεν είναι προϋπόθεση αλλά αποτέλεσμα πολλών συνισταμένων. Αυτό που σίγουρα χρειάζεται είναι ο σεβασμός σε όλα τα επίπεδα, σε αυτό που κάνεις, στους ανθρώπους και στην κοινωνία ευρύτερα. Με άλλα λόγια, πρέπει να σκέφτεσαι συλλογικά και το προσωπικό συμφέρον πολλές φορές μας σπρώχνει να παρεκκλίνουμε της σωστής μας πορείας.

Το Σεπτέμβριο του 2016 μαζί με τον αδερφό μου Πιέρο και τον Σταύρο Σιαπάνη συμπορευτήκαμε στο Φρέναρος και στη Δερύνεια για να μπορέσουμε με επαγγελματισμό και συνέπεια να προχωρήσουμε πλέον όλοι μαζί.

Το 2019 γιορτάσαμε τα 20χρονά με ένα νέο κατάστημα στο Φρέναρος το οποίο και στήθηκε με βάση πάντοτε τις νέες τάσεις της αγοράς. Προσθέσαμε και σε αυτό το κατάστημα μας τμήμα καφετέριας με καθιστικό.

Το πιο δύσκολο ‘κομμάτι’ στη δουλειά μας ήτανε και εξακολουθεί να είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οικογένεια ανθρώπων με διαφορετικά βιώματα στη δουλειά μας. Να διδάξουμε και να καλλιεργήσουμε το αίσθημα της ευθύνης, του επαγγελματισμού, της πειθαρχίας και του αλληλοσεβασμού. Να σέβεται ο καθένας αυτόν που είναι δίπλα του, είτε αυτός λέγεται συνάδελφος, είτε προϊστάμενος είτε πελάτης ή και φίλος, και κατά προέκταση να σέβεται και ο πελάτης το χώρο που εσύ δουλεύεις. Να δημιουργήσουμε τέτοια κουλτούρα στη δουλειά μας, ούτος ώστε να υπάρχει από τη μια η άνεση και το όμορφο εργασιακό περιβάλλον αλλά και ταυτόχρονα η πειθαρχία, ο σεβασμός, η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός.

Για να μπορέσεις να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας χρειάζεται να γνωρίζεις άριστα αυτό που κάνεις και να έχεις μεγάλη αγάπη, αφοσίωση και πάθος για αυτό. Να παλέψεις πολύ για αυτό και να μην έχεις στο μυαλό σου μόνο τα λεφτά. Η διατήρηση της επιτυχίας χρειάζεται πάντοτε ταπεινότητα, σεβασμό και σοβαρότητα για αυτό που κάνεις. Να μάθεις να εκτιμάς, να είσαι δίκαιος και έτοιμος να θυσιάσεις πολλές ώρες στη δουλειά σου. Αλλιώς δεν γίνεται….

Αυτό που πραγματικά θέλω να αγγίξω και που με φοβίζει πιο πολύ στη δουλεία μου αλλά και γενικότερα στην κοινωνία μας, είναι που σιγά σιγά χάνεται εκείνη η αρχοντική ανθρωπιά των παππούδων και πατεράδων μας. Ο σεβασμός κατατροπώθηκε, ο επαγγελματισμός αιμορραγεί και το προσωπικό πάντοτε συμφέρον καλπάζει παντού.  

Προσωπικά θυμάμαι τότε τον πατέρα μου να μου λέει, να είσαι δίκαιος εργοδότης, να βοηθάς πάντα τον κόσμο και όσο ψηλά και να φτάσεις να παραμείνεις άνθρωπος σωστός και να διατηρήσεις το βάρος της κληρονομιάς του ονόματος μας.

Δεν υπάρχουν σχέδια επέκτασης προς το παρόν και αυτό που πραγματικά εύχομαι είναι να μπορέσουμε με αυτά τα 3 καταστήματα να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ό,τι με πραγματική αγάπη δημιουργούμε εδώ στη Θημωνιά.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αγαπητούς μας πελάτες καθώς και όλο το προσωπικό της Θημωνιάς για τη μεγάλη τους προσπάθεια.

Καλό είναι να αναφέρουμε πως χωρίς ικανοποιημένους πελάτες και χωρίς το ποιοτικό προσωπικό μας, δεν θα είμαστε σίγουρα εδώ που είμαστε. 

Εύχομαι από καρδιάς σε όλους υγεία και ό,τι καλύτερο στη ζωή τους.   

Μάιος 1999
Νοέμβριος 2010
Απρίλιος 2013
Σεπτέμβριος 2016
Οκτώβριος 2019

Γέννηση

ΓΕΝΝΗΣΗ 1ΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΗΜΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ

Νέο κατάστημα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 2ΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΗΜΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΡΥΝΕΙΑ

Όνειρο Ζωής

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ 3ΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΗΜΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟ ΝΗΣΟΥ

Συμπόρευση

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΕ ΠΙΕΡΟ ΤΣΙΗΣΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟ ΣΙΑΠΑΝΗ

20 Χρόνια Θημωνία

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΟ ΦΡΕΝΑΡΟΣ